Likier piernikowy
czas przygotowania: 20 min.
ilość: około 1l
Składniki:
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do połowy garnka wlewamy gotującą się wodę, na nim ustawiamy metalową miskę i wrzucamy czekoladę) ciągle mieszając
Po rozpuszczeniu czekoladę przelewamy do innego garnka, dodajemy przesiany cukier puder, przyprawę oraz cynamon (by nie było grudek) i zalewamy śmietanką
Wszystko dokładnie mieszamy aż masa stanie się jednolita. NIE doprowadzamy do wrzenia i dodajemy wódkę oraz syrop/likier amaretto.
Likier jest już gotowy :) Przelewamy do szczelnie zamykanych (uprzednio sparzonych) butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 24h tak, by nasz likier mógł się przegryźć.Na kolejny dzień jest idealny do picia na ciepło jak i zimno. Przed podaniem mocno wstrząsnąć i wyciągnąć z lodówki około 4 godzin przed podaniem.
Smacznego :)
- 150 g czekolady 70% - 85% kakao
- 600 ml śmietanki kremówki 30% - 36%
- 100 g cukru pudru
- 400 ml wódki "Soplica orzech laskowy"
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 4 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki syropu amaretto
- 4 goździki rozkruszone na pył w moździerzu
- jeśli posiadasz: 1 łyżka ekstraktu waniliowego ( sprawdź przepis u mnie)
Wskazówki:
- Do przygotowania likieru można użyć wódki, wódki smakowej lub nawet spirytusu - wtedy likier będzie mocniejszy
- Amaretto w oryginale to likier migdałowy. Jeśli chcecie uzyskać napój wysokoprocentowy użyjcie likieru, jeśli nie - syrop sprawdzi się doskonale
- Jeśli zapomnieliście kupić czekolady równie dobrze możecie użyć nutelli w tej samej ilości
- Przechowywać w lodówce a przed podaniem wyciągnąć około 4 h wcześniej
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do połowy garnka wlewamy gotującą się wodę, na nim ustawiamy metalową miskę i wrzucamy czekoladę) ciągle mieszając
Po rozpuszczeniu czekoladę przelewamy do innego garnka, dodajemy przesiany cukier puder, przyprawę oraz cynamon (by nie było grudek) i zalewamy śmietanką
Wszystko dokładnie mieszamy aż masa stanie się jednolita. NIE doprowadzamy do wrzenia i dodajemy wódkę oraz syrop/likier amaretto.
Likier jest już gotowy :) Przelewamy do szczelnie zamykanych (uprzednio sparzonych) butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 24h tak, by nasz likier mógł się przegryźć.Na kolejny dzień jest idealny do picia na ciepło jak i zimno. Przed podaniem mocno wstrząsnąć i wyciągnąć z lodówki około 4 godzin przed podaniem.
Smacznego :)
Hej! Bardzo mi się podoba Twój przepis :) ja zwykle trochę inaczej rozpuszczam czekoladę i proponuję Ci ten sposób :) podgrzewam mocno śmietankę, ale nie doprowadzam do wrzenia, tutaj można z przyprawami od razu, i do gorącej wrzucam kostki czekolady i czekam 2 minuty, aż się rozpuści i wtedy mieszam :) mniej rzeczy potem do mycia i mniej marnuje się czekolady niż po kąpieli wodnej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Hej, dzięki za podzielenie się z nami swoim sposobem. Owszem, jest to dobry sposob i dość szybki :) Ja dodaję śmietankę nieco później tylko ze względu na to, iż dłużej podgrzewana śmietanka może sprawiać, że nasz likier będzie troszkę gęstszy.
UsuńDziękuję i zachęcam do śledzenia mojego bloga.
Pozdrawiam :)