niedziela, 6 grudnia 2015

Likier piernikowy - idealny na świąteczny prezent

        Likier piernikowy to napój alkoholowy naprawdę dla każdego. Idealnie pasuje na zbliżające się święta lub jako prezent :) Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, ciast oraz po prostu do kieliszka na ciepło. Kilka osób prosiło mnie o przepis więc specjalnie dla Was udostępniam recepturę jeszcze przed świętami. Wykonanie takiego trunku często wydaje się ciężką sprawą, ale to błędne spostrzeżenie. Nie ma nic łatwiejszego i przyjemniejszego od przyrządzenia tego likieru. Zabieramy się do roboty.



Likier piernikowy
czas przygotowania: 20 min.
ilość: około 1l 

 Składniki:
  • 150 g czekolady 70% - 85% kakao
  • 600 ml śmietanki kremówki 30% - 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 400 ml wódki "Soplica orzech laskowy"
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki syropu amaretto
  • 4 goździki rozkruszone na pył w moździerzu 
  • jeśli posiadasz: 1 łyżka ekstraktu waniliowego ( sprawdź przepis u mnie)
Wskazówki:
  1. Do przygotowania likieru można użyć wódki, wódki smakowej lub nawet spirytusu - wtedy likier będzie mocniejszy
  2. Amaretto w oryginale to likier migdałowy. Jeśli chcecie uzyskać napój wysokoprocentowy użyjcie likieru, jeśli nie - syrop sprawdzi się doskonale
  3. Jeśli zapomnieliście kupić czekolady równie dobrze możecie użyć nutelli w tej samej ilości
  4. Przechowywać w lodówce a przed podaniem wyciągnąć około 4 h wcześniej
Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do połowy garnka wlewamy gotującą się wodę, na nim ustawiamy metalową miskę i wrzucamy czekoladę) ciągle mieszając


Po rozpuszczeniu czekoladę przelewamy do innego garnka, dodajemy przesiany cukier puder, przyprawę oraz cynamon (by nie było grudek) i zalewamy śmietanką


Wszystko dokładnie mieszamy aż masa stanie się jednolita. NIE doprowadzamy do wrzenia i dodajemy wódkę oraz syrop/likier amaretto.


Likier jest już gotowy :) Przelewamy do szczelnie zamykanych (uprzednio sparzonych) butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 24h tak, by nasz likier mógł się przegryźć.Na kolejny dzień jest idealny do picia na ciepło jak i zimno. Przed podaniem mocno wstrząsnąć i wyciągnąć z lodówki około 4 godzin przed podaniem.


Smacznego :)









2 komentarze:

  1. Hej! Bardzo mi się podoba Twój przepis :) ja zwykle trochę inaczej rozpuszczam czekoladę i proponuję Ci ten sposób :) podgrzewam mocno śmietankę, ale nie doprowadzam do wrzenia, tutaj można z przyprawami od razu, i do gorącej wrzucam kostki czekolady i czekam 2 minuty, aż się rozpuści i wtedy mieszam :) mniej rzeczy potem do mycia i mniej marnuje się czekolady niż po kąpieli wodnej :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, dzięki za podzielenie się z nami swoim sposobem. Owszem, jest to dobry sposob i dość szybki :) Ja dodaję śmietankę nieco później tylko ze względu na to, iż dłużej podgrzewana śmietanka może sprawiać, że nasz likier będzie troszkę gęstszy.
      Dziękuję i zachęcam do śledzenia mojego bloga.
      Pozdrawiam :)

      Usuń